Programma zaterdag onder voorbehoudDownload het programma van zaterdag

compleet programma

Muziek

Linde Lammersen

Linde Lammersen

Linde Lammersen De Achterhoekse singer-songwriter Linde Lammersen maakt muziek in het genre popballads en weet daar een rauw randje aan vast te knopen. Ze haalt inspiratie uit het authentieke en experimentele van Billie Eilish en de beleving van Adele. Linde behandelt onderwerpen in songs die voor haar in een songtekst beter tot zijn recht komen dan in een gesprek.

tijd zaterdag 15.00-15.30 en 16.30-17.00

locatie Sint Joriskerk, Markt 3, 7126 AZ Bredevoort

Miranda Rooks (Muziek)

Miranda Rooks (Muziek)

Miranda Rooks 'Intieme akoestische liedjes' - zo omschrijft Miranda Rooks haar eigen muziek. In haar nummers zoomt ze uit op gebeurtenissen en haar eigen gedachtes waarbij ze non-stop haar eigen zelfreflectie laat spreken. Klein, rauw en puur.

tijd zaterdag 14.00-14.30 en 15.30-16.00

locatie Sint Joriskerk, Markt 3, 7126 AZ Bredevoort

TwoBarDure (Muziek)

TwoBarDure (Muziek)

Dominica Eyckmans & Christoph Berghorn Dominica Eyckmans (België, en sinds 2019 Kotten) studeerde altviool, contrapunt en fuga aan verschillende Conservatoria in België en Nederland, en later ook harp, zang en dans. Christoph Berghorn (Duitsland) is een "toetsenist" die schoolmuziek studeerde in Dortmund, en keyboards in Enschede. TwoBarDure speelt een buitengewoon breed repertoire met veel bekende en populaire klassiekers uit de meest uiteenlopende stijlen. Van renaissance tot romantiek, bekende nummers uit de filmwereld, populaire muziek, jazz of folk, … we lusten alles, maar wel steeds met een geheel eigen en soms verrassende ‘touch’. Met altviool, harp, zang, piano en “creatieve klankjes” allerhande een bijzonder veelzijdige en sfeervolle muzikale reis tevoorschijn toveren, dat is precies het handelsmerk van TwoBarDure.

tijd zaterdag 14.00-15.00 en 16.00-17.00

locatie Voormalige Rooms Katholieke Kerk, Kerkstaat 16, 7126 AM Bredevoort

JANINE (Muziek)

JANINE (Muziek)

JANINE Het zijn mooie, kleine liedjes met diepgang die je vragen om écht te luisteren zodat je deelgenoot wordt van haar wereld en observaties en ziet wat zich afspeelt onder de oppervlakte. JANINE is een eigenzinnige singer-songwriter uit Aalten die haar dromerige liedjes met gitaar begeleidt. Haar stem is warm en heeft een eigen, herkenbaar geluid. Janine kan je raken door haar zachtheid, maar ook door haar krachtige uithalen. De invloeden van Angus & Julia Stone, Heather Nova en Laura Marling klinken door in haar sferische muziek.

tijd zaterdag 13.00-13.30 en 15.00-15.30

locatie Antiquariaat Rainer Heeke, Landstraat 13, 7126 AV Bredevoort

Fluit & Hümmelchen (doedelzak)

Fluit & Hümmelchen (doedelzak)

Hanne Feldhaus en Andrea Frieling Hanne en Andrea maken een prachtige "Tour de Musique" met allerlei fluiten en Hümmelchen, de doedelzakken uit de renaissanceperiode. Tijdens hun muzikale reis komen ze in contact met muziek uit verschillende eeuwen, te beginnen in de Middeleeuwen met Italiaanse dansen, genaamd Estampie, vermengd met liefdesliedjes, maar ook thema's als oorlog en vrede spelen een rol. Na enkele tussenstops belanden Andrea en Hanne in de 21e eeuw. De sfeer van de muziek kun je het best omschrijven als: impressionistisch, expressionistisch, spannend, zelden gehoord.

tijd zaterdag 15.00-16.00

locatie Voormalig Rooms Katholieke Kerk, Kerkstraat 16, 7126 AM Bredevoort

Poëzie

Van het water alleen de druppels

Van het water alleen de druppels

Piet Post In mijn poëzie is de melancholie nooit ver weg. We weten hoe het leven zou kunnen zijn, wie we zelf zouden kunnen zijn, maar het lukt ons niet daaraan te voldoen. Ergens tussen droom en mislukking bewegen we ons, wetende dat de werkelijkheid het nooit zal halen bij de fantasie.

tijd zaterdag 13.30-14.00 en 14.30-15.00 en 15.30-16.00

locatie Prinsenstraat 6a, 7126 AX Bredevoort

Muziek, Koffie & Poëzie

Muziek, Koffie & Poëzie

Lothar Meinen Voordracht van oude Keltische gedichten. Daarnaast draagt Lothar voor uit eigen werk en gedichten van Hermann Hesse. Tussendoor speelt hij harp, fluit en zet koffie in zijn koffiemobiel (Piaggio Ape).

tijd zaterdag 14.00-14.30 en 15.00-15.30 en 16.00-16.30

locatie Molen De Prins van Oranje, Landstraat 32-34, 7126 AV Bredevoort

Spraakwater (Poëzie)

Spraakwater (Poëzie)

Ed Jeeninga & Ingrid Arnoldy Dichten tussen de druiven. Ed Jeeninga en Ingrid Arnoldy brengen poëzie in woord naar Bredevoort: Een gevarieerd menu van literaire apetizers, enkele gangen robuuste en opvallende klassiekers en tot slot enkele frisse eigentijdse desserts, uiteraard vergezeld van wat spraakwater. Als grote romans en meeslepende verhalenbundels symfonieën zijn of opera’s, dan is de poëzie als een prachtig lied, de hartekreet van een singer-songwriter. Alles mag en alles kan om de lezer te raken: een riviertje van woorden en zinnen dat kronkelt of kabbelt of vol kabaal een verhaal vertelt.

tijd zaterdag 13.30-14.00 en 14.30-15.00 en 15.30-16.00

locatie Hozenstraat 2, 7126 BK Bredevoort

Dialect Verhalen & Gedichten (Poëzie)

Dialect Verhalen & Gedichten (Poëzie)

Ankh Gussinklo & Wilma Pastors-Scholten Ankh Gussinklo met een tas vol verhalen en gedichten in onze streektaal. Ze wordt muzikaal begeleid door Wilma Pastors- Scholten op gitaar.

tijd zaterdag 13.00-13.30 en 14.30-15.00 en 16.30-17.00

locatie Boterstraat 2, 7126 BB Bredevoort

Theater

Scènes uit ‘KWIJT’ nav boek Ria Tuenter

Scènes uit ‘KWIJT’ nav boek Ria Tuenter

Pieter van Dijk Theatermaker Pieter van Dijk speelt een aantal scènes uit ‘KWIJT’, een voorstelling in wording rond het thema dementie. ‘KWIJT’ is geïnspireerd op de boeken van Ria Tuenter. Pieter van Dijk woont in Bredevoort. Hij krijgt zijn opleiding aan de Kleine Academie in Brussel, een particuliere opleiding gebaseerd op het ‘neutrale masker’ van de theater-pedagoog Jacques Lecoq in Parijs. Na zijn audities en toelating aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht besluit hij deze opleiding te verlaten en te kiezen voor Brussel. Hij vertrekt in november 1994 en komt in 1997 terug, waarna hij Theatergroep Smeedwerk opricht. Vanaf 2009 is hij artistiek leider van Gekkoo.

tijd zaterdag 13.00-13.30

Locatie Museumcafé De Zwaan, Prinsenstraat 7, 7126 AX Bredevoort.

Ina's Papieren Theater

Ina's Papieren Theater

Ina Frikken In mijn woonkamer staat een poppenkast waarmee ik voorstellingen speel. Niet met poppen zoals je misschien zou verwachten maar met kleine figuren van papier.... Totdat de voorstelling begint liggen ze te wachten in een doosje. Maar zodra het licht in de kast aangaat en de muziek klinkt komen ze tot leven in mooie verhalen vol muziek en kleurrijke decors. Er ontstaat een fijne sprookjesachtige sfeer waarin je even kan verdwijnen. De voorstellingen zijn voor jong en oud. Wees welkom!

tijd zaterdag 13.30-14.00 en 14.30-15.00 en 15.30-16.00

locatie Antiquariaat Rainer Heeke, Landstraat 13, 7126 AS Bredevoort

Voorproefje ‘Ik, alleen’ (Theater)

Voorproefje ‘Ik, alleen’ (Theater)

Theatergroep Smeedwerk Theatergroep Smeedwerk geeft een voorproefje van de voorstelling 'Ik, alleen' in het Bernarduspark achter hotel de Heerlijckheid. De voorstelling is in juni 2024 volledig te zien in het park.

tijd zaterdag 15.00-15.30

locatie St. Bernarduspark, Kruittorenstraat 1, 7126 BH Bredevoort (achter Boutique Hotel & Brasserie de Heerlyckheid)

Workshops

Handboekbinden

Handboekbinden

Guido Pracca In het dagelijks leven restaureert en repareert Guido Pracca boeken en is gespecialiseerd in het binden van tijdschriften, kranten, partituren, proefschriften. Ook agenda's, fotoalbums, gastenboeken voor speciale gebeurtenissen, worden op de gewenste maat gemaakt. Guido geeft tijdens “Bredevoort breder dan Boeken” enkele workshops boekbinden.

tijd zaterdag 15.00-15.30 en 16.00-16.30

locatie Boekbinderij, Koppelstraat 9, 7126AE Bredevoort.

Kinderen

Creatief met boeken

Creatief met boeken

Adriane Lensink & Eliza We gaan met ons allen op een creatieve manier aan de gang met oude boeken. Knippen, plakken, vouwen, tekenen en kleuren. Van het maken van een klein boekje om s’avonds voor te lezen aan je knuffel in bed, tot aan het maken van pijltjes voor een blaaspijp. Het wordt sowieso iets moois!

tijd zaterdag 13.00-14.30

locatie De Ossenkop, Schoolstraat 2a, 7126 AL Bredevoort

Voorleesfestijn Dialect (Kinderen)

Voorleesfestijn Dialect (Kinderen)

Maril en Louis van Steenbergen Maril en Louis hebben ruime ervaring met kinderen en boeken . Ze wonen nu 5 jaar in Bredevoort. Met hun Twentse tongval oefenen ze nog wel op het Achterhoeks. Ze lezen voor uit kinderboeken in het Achterhoeks dialect.

tijd zaterdag 13.00-14.00 en 14.30-15.30 en 16.00-17.00

locatie Prinsenstraat 18, 7126 AX Bredevoort

Boekenleggers maken (Kinderen)

Boekenleggers maken (Kinderen)

Ingrid Arnoldy Ingrid gaat samen met de kinderen een spannende boekenlegger maken met papier.

tijd zaterdag 13.30-14.30

locatie Hozenstraat 2, 7126 BJ Bredevoort

De Kookmuts (Kinderen)

De Kookmuts (Kinderen)

Els ter Burg Koken en bakken zijn grote hobby’s van me en ik was vaak met m’n kinderen en later oppaskinderen in de keuken te vinden. Lekker koekjes bakken, toetjes maken, iedereen vindt dat altijd leuk om te doen. Vandaar dat het idee om dit iets professioneler aan te pakken al gauw geboren was. En zo is “De Kookmuts" geboren.

tijd zaterdag 14.30-15.30

locatie de Ossekop, Schoolstraat 2a, 7126 AL Bredevoort

Ina's Papieren Theater (Jong&Oud)

Ina's Papieren Theater (Jong&Oud)

Ina Frikken In mijn woonkamer staat een poppenkast waarmee ik voorstellingen speel. Niet met poppen zoals je misschien zou verwachten maar met kleine figuren van papier.... Totdat de voorstelling begint liggen ze te wachten in een doosje. Maar zodra het licht in de kast aangaat en de muziek klinkt komen ze tot leven in mooie verhalen vol muziek en kleurrijke decors. Er ontstaat een fijne sprookjesachtige sfeer waarin je even kan verdwijnen. De voorstellingen zijn voor jong en oud. Wees welkom!

tijd zaterdag 13.30-14.00 en 14.30-15.00 en 15.30-16.00

locatie Antiquariaat Rainer Heeke, Landstraat 13, 7126 AS Bredevoort


Voordracht

Stadswandeling

Stadswandeling

Prins Maurits Prins Maurits gaat samen met u op pad in Bredevoort. Terug in de tijd van ridders, zwaarden en een kasteel. Hoor de belegeringsavonturen van Prins Maurits tijdens de 80-jarige oorlog in Bredevoort!

tijd zaterdag 14.30-15.00 en 16.00-16.30

locatie Koepel, Ambthuiswal 1, 7126 BC Bredevoort

St. Joris (Voordracht)

St. Joris (Voordracht)

Henk Waaijenberg Henk Waaijenberg, oud-docent klassieke talen en antiquaar in ruste, heeft altijd graag verhalen verteld. Ter gelegenheid van het festival zal hij zijn toehoorders verrassen met het verhaal van een hoogstaande, maar onbekende Bredevoorter.

tijd zaterdag 13.00-13.30 en 14.00-14.30

locatie Borgmanshuis, Markt 5, 7126 AZ Bredevoort

Een spil in het hek (Voordracht)

Een spil in het hek (Voordracht)

Marian Pruim Voorlezen uit het boekje ‘ Een spil in het hek’ geschreven in 1997 door mijn vader Johan/Hans Pruim over het leger van Prins Maurits (zoon van Willem van Oranje) dat 400 jaar eerder, in 1597 Bredevoort van de Spaanse bezetting bevrijd heeft.

tijd zaterdag 14.00-14.30 en 15.30-16.00

locatie Koepel, Ambthuiswal 1, 7126 BC Bredevoort

Beukepreken (Voordracht)

Beukepreken (Voordracht)

Tonny ter Loo Korte inleiding over het ‘begrip’ Hagenpreek en de woordspeling “Beukenpreek” (onder de beuken en beuken of beuke is Achterhoeks voor boeken). Dan enkele korte verhalen.

tijd zaterdag 13.30-14.00 en 14.30-15.00 en 15.30-16.00

locatie Jeu de boulesbaan, Het Zand, 7126 BG Bredevoort

De gek van Bredevoort (Voordracht)

De gek van Bredevoort (Voordracht)

Rainer Heeke & Romke van der Meer „De gek van Bredevoort“ met teksten van Drs. P, Herman Pieter de Boer, Gerrit Komrij en anderen over Boekenstad Bredevoort - breder dan boeken, voorgedragen door Romke & Rainer in het Gartencafe.

tijd zaterdag 16.00-16.30

locatie Gartencafe, Landstraat 13, 7126 AS Bredevoort

Expositie

Atelier Katja Heersink

Atelier Katja Heersink

Katja Heersink Met vooral de mens als onderwerp maakt Katja krachtige beelden van klei en brons. De opening van haar eigen atelier valt samen met Bredevoort breder dan Boeken.

tijd zaterdag doorlopend

locatie Misterstraat 21, 7126 CA Bredevoort

Galerie Foto21

Galerie Foto21

OFC Vanaf 19 augustus exposeert het OFC in galerie Foto21 in Bredevoort. Met de lichtvoetige titel “Vakantiewerk” refereren de tien leden van het collectief aan de startdatum van hun expositie tijdens de zomervakantie. Ook verwijst het naar de vrijheid om dit jaar ieder lid vrij te laten om een eigen thema te kiezen.

Die keuze resulteert in tien heel verschillende inzendingen. Zo zijn er straatscenes te zien waarin de ene keer de relatie tussen mensen en objecten essentieel is. Een andere keer zorgt de bijzondere lichtvoering voor een poëtisch karakter. Er is ook een serie die sprookjes als onderwerp heeft. Roodkapje, Assepoester, Hans en Grietje en Wilhelm Tell figureren hierin.

De leden van het OFC zijn Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Marjan Rosendahl, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink.

tijd 12.00-17.00

locatie 't Zand 21, 7126 BG Bredevoort

Koppelkerk

Koppelkerk

De Koppelkerk is de centrale plek voor kunst en cultuur in het pittoreske boekenstadje Bredevoort. Met wisselende exposities, concerten, lezingen en een sfeervol boekencafé is de Koppelkerk de uitgelezen ontmoetingsplaats voor Nederlandse en Duitse cultuurliefhebbers.

Van 9 juli tot en met 3 september is de expositie ‘In het diepe’ te zien in de kerkzaal van de Koppelkerk. Er wordt werk geëxposeerd van pas afgestudeerde kunstenaars. Vanaf 2023 gaat de kunstcommissie van de Koppelkerk elk jaar actief op zoek naar jong talent met spannend werk voor de zomerexpositie.

Van 25 augustus tot en met 1 Oktober laat de Koppelkerk in de bovenzaal werk zien van de Iraanse Narjes Mohammadi. Een enthousiaste uitwisseling leidde tot de expositie ‘Dancing with the lines’. De expositie is een fusie van illustratie en animatie, en belooft bezoekers te betoveren met haar viering van beweging, emotie en verhaal.

tijd 11.00-17.00

locatie Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort

Voormalige Katholieke Kerk

Voormalige Katholieke Kerk

Ruim een jaar geleden is Paddy neergestreken in het mooie stadje Bredevoort. Een groot aantal jaren is hij bezig geweest met schilderen naast zijn werk maar ook professioneel heeft hij zijn voetsporen in kunstminnend Nederland achtergelaten. Onder de naam Paspo is hij bij Bredevoort Breder dan Boeken vertegenwoordigd met werk uit de serie ‘Pulpfiction’ en te zien in de grote St. Greorgiuskerk.

Paddy is altijd aan het experimenteren geweest in zijn kunst. Hij ontwikkelde zichzelf door in diverse stijlen en technieken te werken, omdat hij wil blijven ‘onderzoeken’ en niet wil verzanden in een bepaalde stijl. Afhankelijk van zijn stemming resulteert dit in soms hele abstracte, expressieve werken, dan weer in zeer realistische schilderijen met een specifieke magische sfeer die een blijvende indruk achterlaten. Je kunt deze zien als de vensters van zijn ziel.

‘Pulpfiction’ is een serie die mooi aansluit bij het ‘Thema’ Bredevoort Breder dan Boeken met zijn transitie van Boeken(stad) naar onder andere kunst. Het is een reeks schilderijen die geïnspireerd zijn op de ietwat obscure zwart/wit strips voor volwassenen, die een begrip waren in de jaren ‘60’ en ‘70’ van de vorige eeuw.

tijd 13.00-17.00

locatie Voormalige Katholieke Kerk, Kerkstraat 16, 7126 AM Bredevoort

Gesprek

Verhalentafel

Verhalentafel

Renske Waardenburg Het doel is dat mensen die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek komen. Hiervoor worden een aantal mensen uit Bredevoort gevraagd om aan te schuiven maar voorbijgangers kunnen ook deelnemen. Met een kop thee en koekjes erbij kan er een briefje van een schaal gepakt worden met een vraag erop zoals ‘wat vind je de mooiste plek in Bredevoort?’ of ‘welk beroep hadden je opa en oma?’ of ‘waar komt je naam vandaan?’ Op die manier kunnen er mooie gesprekken ontstaan zoals je vroeger nog weleens in de trein had toen nog niemand op zijn iPhone keek.

tijd zaterdag 14.30-16.00

locatie Borgmanshuis, Markt 5, 7126 AZ Bredevoort


Geïnteresseerd?
Houd voor meer informatie onze Facebooksite en website in de gaten!


 

 
 
 
E-mailen
Info